Huisdieren en Oud en Nieuw: Zorg voor een Veilige Overgang naar het Nieuwe Jaar

Waadhoeke25/ december 11, 2023/ Nieuws

Terwijl we het oude jaar afsluiten en het nieuwe verwelkomen, brengen de festiviteiten van Oud en Nieuw vaak vreugde en opwinding met zich mee. Voor onze huisdieren kunnen deze feestelijkheden echter een bron van stress en angst zijn. Het is onze verantwoordelijkheid als huisdiereigenaren om ervoor te zorgen dat onze trouwe metgezellen een rustige en veilige overgang naar het nieuwe jaar ervaren.

1. Vuurwerkangst:

Een van de grootste uitdagingen voor huisdieren tijdens Oud en Nieuw is de luide knallen van vuurwerk. Veel dieren ervaren angst en stress door het onvoorspelbare geluid. Om deze angst te verminderen, is het aan te raden om een rustige en veilige plek in huis te creëren waar huisdieren zich kunnen terugtrekken. Dichte gordijnen en achtergrondgeluiden, zoals rustige muziek, kunnen ook helpen om de impact van het vuurwerkgeluid te verminderen.

2. Veilige Binnenomgeving:

Tijdens de festiviteiten is het belangrijk om huisdieren binnen te houden. Het onverwachte geluid van vuurwerk kan ervoor zorgen dat zelfs normale rustige huisdieren angstig worden en proberen te ontsnappen. Zorg ervoor dat ramen en deuren gesloten zijn, en laat huisdieren niet onbewaakt buiten, zelfs niet in omheinde tuinen.

3. Identificatie en Microchipping:

Met het risico op ontsnappen in gedachten is het verstandig ervoor te zorgen dat huisdieren een identificatiemiddel dragen, zoals een halsband met een naamplaatje en contactgegevens. Microchipping is een permanente vorm van identificatie die kan helpen om verloren huisdieren snel met hun eigenaren te herenigen. Controleer voor de zekerheid of de contactgegevens bij de dierenarts up-to-date zijn.

4. Kalmerende Maatregelen:

Voor huisdieren die gevoelig zijn voor stress, kunnen kalmerende maatregelen worden overwogen. Er zijn speciale kalmerende producten beschikbaar, zoals anti-stressmedicijnen voor dieren, kalmerende sprays en feromonenverstuivers, die kunnen bijdragen aan het verminderen van angst.

5. Feestelijke Voeding:

Hoewel het verleidelijk is om huisdieren te trakteren op feestelijke lekkernijen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met voeding. Sommige menselijke lekkernijen, zoals chocolade en alcohol, zijn giftig voor huisdieren. Houd feestvoedsel buiten het bereik van nieuwsgierige snuitjes en moedig gasten aan om geen eten aan huisdieren te geven.

Oud en Nieuw kan een feestelijke tijd zijn voor mensen, maar voor huisdieren betekent het vaak onrust en angst. Door bewust te zijn van de behoeften van onze huisdieren en proactieve maatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat ze de overgang naar het nieuwe jaar zo stressvrij mogelijk doorkomen. Laten we samen streven naar een Oud en Nieuw waarbij het welzijn van onze huisdieren centraal staat, zodat zij ook met een positieve noot het nieuwe jaar kunnen beginnen.

(Auteur: Quinten Bijman *Ondersteunend Medewerker DDW)

Foto ter illustratie: Pixabay

Deel dit Bericht