Het chippen van je huisdier, waarom chippen ? en wat komt er allemaal bij kijken ?

wij geven u de informatie op de meest gestelde vragen over chippen van uw huisdier.

Iedere dag treffen wij nog dieren aan zonder chip maar waarom is een chip nou zo belang ? 

Als de dierenambulance een weggelopen,gewond,gestolen of helaas een overleden dier vind controleren wij deze op een chip met die chip kunnen wij u als eigenaar vinden zodat wij het dier bij u/eigenaar kunnen brengen, en u zich geen zorgen meer hoeft te maken.

Wat is een chip?

De chip of ook wel transponder genoemd is een klein buisje van circa 14 mm groot, het buisje bevat een klein stukje micro elektronica bestaande uit een spoel en een microchip die het unieke chip registratienummer bevat. De chip wordt door middel van een naald onder de huid geplaatst tussen de schouderbladen van het dier of aan de linkerzijde van de hals, Je ziet het na de plaatsing niet meer zitten. (Hieronder de afbeelding van de chip, vergroot) 

Waarom uw huisdier chippen ?

Ieder jaar lopen er duizenden huisdieren weg, veel van deze huisdieren keren niet terug naar huis vaak komen deze dieren dan in een asiel en andere dieren die blijven op straat zwerven omdat niemand weet van wie het dier is, Daardoor wordt het terugvinden van hun huis bijna onmogelijk.

Met een geregistreerde chip is uw altijd naar de eigenaar te herleiden.

Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren).

Het belang van een goede registratie

Soms zijn dieren wel gechipt maar niet geregistreerd bij de databank, In andere gevallen is het dier wel geregistreerd maar zijn de gegevens niet meer up-to-date, bv; 5

door een verhuizing, verandering van telefoonnummer of een andere eigenaar zo kunnen wij moeilijker tot niet de eigenaar achterhalen, zorg dat de gegevens up-to-date zijn.

Veel gestelde vragen over het chippen

-Waar kan ik mijn dier laten chippen ? Om uw dier te laten chippen kunt u terecht bij de dierenarts. Dit kan tijdens een gewoon consult en is in de meeste gevallen te combineren met andere behandelingen. 

-Is het inbrengen van de chip pijnlijk ? Het inbrengen van de chip is te vergelijken met een onderhuidse injectie zoals bij de jaarlijkse vaccinatie, het dier voelt een prikje.

-Wie kunnen de chip aflezen ? Dierenartsen, Dierenambulance medewerkers en het Asiel kunnen de chip uitlezen.  

Wij als Dierenambulance raden u aan om uw huisdier te chippen, mocht er iets gebeuren dan kunnen wij de eigenaar achterhalen. 

Ook bij diefstal van uw huisdier kunnen wij dan de eigenaar achterhalen, zonder chip is dat moeilijk want dan is er geen bewijs van eigenaar.

Namens alle vrijwilligers van Dierenambulance de Waadhoeke,

Deel deze pagina