Waarom we rekening moeten houden met onze huisdieren tijdens de feestdagen 

Waadhoeke25/ december 11, 2023/ Nieuws

De feestdagen brengen gezelligheid, warmte en vieringen met zich mee, maar te midden van onze festiviteiten mogen we niet vergeten dat onze huisdieren ook deel uitmaken van het gezin. Tijdens deze feestelijke periode, waarin de sfeer doorgaans gevuld is met opwinding en veranderingen, is het essentieel om speciale aandacht te besteden aan de behoeften en welzijn van onze geliefde huisdieren. 

1. Veranderingen in Routine: 

Huisdieren gedijen goed bij routine, en de feestdagen brengen vaak veranderingen met zich mee die van invloed kunnen zijn op hun welzijn. Een plotselinge toename van bezoekers, lawaai en activiteiten in huis kan stress veroorzaken bij huisdieren. Het is belangrijk om een zekere mate van normaliteit te behouden, bijvoorbeeld door hun dagelijkse wandelingen en voedingsschema’s zoveel mogelijk consistent te houden. 

2. Voeding en Traktaties: 

De feestdagen staan vaak synoniem voor overvloedig voedsel en lekkernijen. Hoewel wij mensen van deze traktaties genieten, kunnen sommige voedingsmiddelen schadelijk zijn voor onze huisdieren. Chocolade, ui, knoflook en rozijnen zijn slechts enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor honden en katten. Het is cruciaal om bewust te zijn van wat huisdieren wel en niet mogen eten en ervoor te zorgen dat feestelijke traktaties buiten hun bereik blijven. 

3. Versieringen en Decoraties: 

Feestelijke versieringen kunnen een huis in een feestelijke sfeer hullen, maar sommige decoraties kunnen gevaarlijk zijn voor nieuwsgierige huisdieren. Denk aan breekbare ornamenten, giftige planten en versieringen die gemakkelijk kunnen worden opgegeten. Houd rekening met de locatie van decoraties en zorg ervoor dat ze huisdiervriendelijk zijn. 

4. Vuurwerk en Lawaai: 

Voor veel huisdieren is het geluid van vuurwerk beangstigend. Tijdens feesten zoals oud en nieuw ervaren veel dieren stress en angst. Het is raadzaam om een veilige en rustige ruimte te creëren waar huisdieren zich kunnen terugtrekken. Daarnaast zijn er speciale producten beschikbaar, zoals kalmerende sprays en muziek, die kunnen helpen om de angst van huisdieren te verminderen. 

5. De Gift van Tijd en Aandacht: 

Misschien wel de belangrijkste overweging tijdens de feestdagen is het schenken van tijd en aandacht aan onze huisdieren. Temidden van alle festiviteiten is het cruciaal om momenten van rust en ontspanning te creëren voor huisdieren. Een wandeling, wat speeltijd of gewoon samen zijn, versterkt de band tussen huisdieren en hun eigenaren en helpt hen zich veilig en geliefd te voelen. 

Terwijl we genieten van de feestdagen, is het van groot belang om de behoeften van onze huisdieren niet uit het oog te verliezen. Door bewust te zijn van hun gevoeligheden en enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat ook zij een veilige en gelukkige feesttijd beleven. Het is tenslotte de tijd van het jaar om liefde en zorgzaamheid te delen, ook met onze trouwe metgezellen. 

(Auteur: Quinten Bijman *Ondersteunend Medewerker DDW) 

Foto ter illustratie: Pixabay

Deel dit Bericht